Trådløst internet uden problemer

Noget af det værste er ustabilt internet. Ikke nok med at hjemmesider og programmer hentes langsomt ned, men man risikerer også at man kan miste arbejde man laver online, eller ikke kan få fat i vitale dele af internettet, f.eks. jobindex eller netbanken. Det er frustrerende når mobilen ikke vil virke medmindre man er på mobilnetværk – eller når wifi til den bærbare kun lige virker når man sidder i det bestemt hjørne af sofaen hvor signalet kan nå. Vi har derfor samlet de tre bedste råd du kan finde om trådløst netværk:

Dedikerede wifi-enheder

Et af de største problemer man som privat internetbruger kan løbe ind i er manglen på stabilt og godt internet. Ofte får man internet igennem kobbernettet eller via fiber, og ind i en “alt i en boks”, der både er modem, router og leverer trådløst internet. Problemet med denne type bokse er ofte at de prøver at gøre alting lige godt – men ender med ikke nødvendigvis at være god til nogen af delene. Oftest vil den type bokse have specialiseret sig i at være modem, da det trods alt er modemmet der giver internetforbindelsen, og så er der indkøbt standard-moduler til det trådløse.

Det kan derfor generelt anbefales at købe dedikerede produkter, f.eks. dedikerede AccessPoints, frem for alt-i-en produkter. Det koster lidt mere, men til gengæld er det nemmere at modulere og de specialiserede produkter vil også være nemmere at installere hvor de bør være installeret.

Op med wifi-signalet

Wifi skal helst være placeret så signalet ikke bliver obstrueret af møbler eller andre elektromagnetiske signaler (eller større metal-objekter, f.eks. en computer). Har du mulighed for det, så placer din wifi-boks i loftrummet eller hæng dem i selve loftet. Langt de fleste wifienheder har brug for at kunne stråle frit ned på de enheder de skal levere netværk til, hvorfor det vil være langt den mest optimale placering af din enhed. Hvis du har en alt-i-en-boks så overvej at købe et dedikeret accesspoint til lige netop at hænge det op – det vil også give muligheden for at installerede flere af den samme type accesspoint der kan tale sammen og vægte trafikken bedst.

Dette råd står dog ofte i skarp kontrast til hvor man typisk vil placere den alt-i-en-router der følger med til internettet i hjemmet. Dette hænger sammen med at med at disse produkter man får fra sin internetudbyder, ofte ikke kommer med muligheden for at hænges op i loft eller på væggen, og de vil også typisk have mindst to kabler ind (strøm samt kablet med internet, enten kobber eller fiber). De er typisk heller ikke designet til at være til offentlig skue.

Undersøg nabolaget

Selvom en wifi-enhed har mange antenner, er det ikke givet at det kan levere stabilt netværk. Det afhænger meget af hvor mange andre signaler der er i området. Trådløst netværk leveres på bestemte kanaler, ofte fra 1 til 11 eller 12, og jo flere enheder der prøver at sende på hver kanal jo mere ustabilt bliver netværket for alle. I tæt beboerede området kan det ende som en magtkamp om hvilken enhed der kan overdøve de andre. Det er altså sandsynligt at du kan sidde lige ved siden af din egen wifi router, mens det er naboens signal der ender med at overdøve din enheds signal. Der findes en række programmer der kan bruges til at finde “larmen” fra de andre enheder, som du kan finde her (engelsk).

De typisk kanaler der benyttes, er kanal 1, 6 og 11 – de tre kanaler overlapper ikke hinanden og det er derfor producenterne er end med at benytte dem. Men det betyder også, at der i samme kanal, kan ligge rigtig mange forskellige signaler og overlappe hinanden, hvorfor det kan være en fordel at benytte en af de mellemste kanaler, selvom den pr. definition vil overlappe.

To bånd – mere spredning

Nogle wifi-enheder kan benytte to bånd, de ligger på 2.4Ghz og 5Ghz. Frekvensen på de to bånd betyder noget for bølgernes længde og dermed også hvor godt de kan passere igennem forhindringer, f.eks. vægge og møbler. 5Ghz kan skabe stabilt og hurtigt netværk, men det er samtidig også dårligt til at gå igennem vægge. Derfor vil 5Ghz ikke hjælpe meget hvis problemet med det trådløse internet er at der ikke er forbindelse igennem væggene i hjemmet, for eksempel. Derimod er 2.4Ghz båndet ideelt til at bryde igennem vægge, men leverer til gengæld ikke lige så hurtigt netværk. En fordel er at have en enhed der kan klare begge bånd.

Det er et hårdt arbejde at få trådløst netværk der er stabilt og tilgængeligt for alle enheder i hjemmet – men når det først virker er det alle anstrengelserne værd.

Husk også dit internets hastighed

Uanset hvor godt du får sat dit trådløse internet op, kan din internet forbindelse altid ende med at blive en flaskehals. Det er derfor vigtigt at din internetforbindelse kan følge med. I gamle dage handlede det om at have et godt bip-bop(analog) modem, men i dag er coaxial (kabel) og fibernet nødvendigt. Du kan læse mere om fibernet og hvordan du vælger det, her.

Leave a Reply